Consultatie Gratuita
Consultatie Gratuita

Comunicarea este primul pas pentru o colaborare eficienta. La cabinetul nostru stomatologic beneficiati de consultatie gratuita, evaluare si plan de tratament. Va asteptam cu drag!

Albul cel mai alb
Albul cel mai alb

Un zambet de milioane poate costa atat de putin!

De ce noi?
De ce noi?

Pentru profesionalism, atentie si dedicatie.

Implantul dentar
Implantul dentar

Vino sa gasim cea mai potrivita solutie pentru “a umple” golurile din calea unui zambet larg.

Ai intrebari?
Ai intrebari?

Noi avem raspunsuri. Comenteaza articolele noastre si nu ezita sa ne intrebi ce te framanta.

Despre Stomatologie

 Istoria dintilor de ceramica

In secolul 19 dintii cariati erau refacuti cu ajutorul amalgamului sau foitelor de aur, dar aceste restaurari erau inestetice. Alt dezavantaj al plombarii cu foita de aur era si faptul ca procedeul era cronofag si foarte scump; amalgamul introdus pentru prima data in Franta la inceputul anilor 1800, din cauza nedefinitivarii formulei si a excesului de mercur ramas in urma prepararii aliajului a fost considerat toxic pana in 1895.

In 1789 francezul De Chemant a patentat portelanul ca material pentru fabricarea dintilor. In 1808 Fonzi, un dentist italian, a conceput primul dinte din ceramica cu rama metalica. Claudius Ash un Londonez care confectiona proteze dentare folosind dinti naturali umani, in 1837 a imbunatatit formula portelanului si a confectionat dinti prefabricati. Charles Land in 1903 a patentat coroana metaloceramica*, fiind un material ieftin si la indemana. Praful de ceramica feldspatica era aplicat in straturi subtiri cu o pensula (tehnica folosita si in zilele noastre) pe o folie de platina si arsa in cuptor pana cand ajungea sa aiba forma unui dinte. Foita de platina era indepartata si coroana era cimentata cu un ciment fosfat. Coroana Jacket de ceramica era astfel concurenta ieftina a scumpei coroane din aur. Aceasta era lipita de dinte cu un ciment fosfat. Cu toate ca avea multe deficiente tehnice (nu se adapta perfect pe dinte, era opaca si rezistenta mecanica a acelei formule de ceramica era scazuta), dintii de portelan au devenit foarte populari.

proteza-washigton

Protezele dentare ale lui George Washington

Aurul si argintul erau folosite in stomatologie la confectionarea scheletului metalic al protezelor mobilizabile inca din 1700, dar ca infrastructura a lucrarilor fixate s-au folosit dupa anul 1907 cand a fost utilizata centrifuga de turnat metal.

Primele lucrari metalice cu fatete estetice au fost create in 1940, fatetele fiind fabricate din acrilat si acesta era retentionat mecanic de scheletul metalic confectionat din aur. Lucrarile metalo-ceramice au fost introduse pe piata mai tarziu, spre finele anilor 1950.

In anii 1950 Dr. Abraham Weinstein aplica pentru prima data portelanul pe suport metalic, rezolvand in acest fel problema adaptarii marginale a coroanei si crescand rezistenta lucrarilor. Cu toate acestea, datorita opacitatii lucrarilor (cauzata de prezenta metalului subiacent) a stimulat cautarea unei estetici superioare.

metal-fateta-acrilica

Acrilatul sta pe metal datorita retentiilor metalice – acrilatul se poate desprinde, sare, cade de pe scheletul metalic.

In 1965 oxidul de aluminiu (alumina) care era folosita in industrie, a intrat si in domeniul stomatologiei. Aceasta confera rezistenta ceramicii, dar ca si portelanul lui Land crea probleme de estetica, fiind opaca. Din acest motiv este folosita ca si infrastructra a coroanelor de ceramica integrala, ranforsand coroana.

In anii 1990 si 2000 apare o noua formula de ceramica aluminoasa si zirconia care rezolva si problema rezistentei si a esteticii.

IPS Empress (Ivoclar-Vivadent) si Optimal Pressable Ceramic (Opc, Jeneric Pentron), Finesse (Dentsply) folosesc tehnica ceramicii presate; lingoul de ceramica este topit si turnat in forma special confectionata.

CAD/CAM (computer-aided design and computer-aided manufacturing), frezarea cu ajutorul computerului CEREC, scoasa pe piata in 1985 de catre Sirona Dental systems. ProCAD (de la Ivoclar Viadent) a fost competitorul de la acea data a sistemului CEREC si dupa imbunatatirile aduse este cunoscut astazi sub denumirea de IPS Empress CAD. IPS E-max (Ivoclar Viadent), In-Ceram, In-Ceram-Spinel (ICS), In-Ceram-Zirconia (ICZ) (Vita), In-Ceram–Zirconia (ICZ), Procera si Procera Forte (Noble Biocare), , Lava (3M ESPE), Cercon (Dentsply) si Everest (Kavo), Cerec (Sirona) sunt cele mai cunoscute sisteme CAD/CAM de la ora actuala.

emax-integralaAceste sisteme le ofera posibilitatea pacientilor ca dupa o singura vizita la stomatolog sa plece cu o lucrare executata la cele mai inalte standarde si cimentata definitiv.

*Portelan definitie: Material ceramic, vitrifiant si translucid, de culoare alba, obtinut prin arderea unei paste de caolin, cuart si feldspat.

 

Oferta permanenta

consult-gratuit La cabinetul nostru stomatologic din Berceni poti beneficia de consultatie gratuita!

Contact